Als ik leeftijdsgenoten vertel dat ik verbonden ben met Perplex weten ze vaak niet waar ik het over heb. Maar vertel ik dat dit het koffiehuis in de Eilbrachtstraat is, dan komen de herinneringen boven of vragen als: bestaat dat dan nog? En dat terwijl het pand al die jaren onafgebroken open is geweest.
DERTIG JAAR PERPLEX/ DE VERWONDERING
“Iets meer dan 30 jaar geleden begon een groepje Nijmeegse christenen na te denken over hoe ze iets konden betekenen voor de mensen in Nijmegen. Uiteindelijk kozen ze ervoor om een voormalige pizzeria, ons huidige pand aan de Eilbrachtstraat, te kopen. Binnen een week waren de financiën binnen uit diverse hoeken! De naam was 'Koffiehuis De Verwondering'. Eigenlijk was het bedacht als een café voor yuppen, maar al snel waren het vooral dak- en thuislozen die binnenkwamen - dat was ook helemaal goed. Een mooie tijd. Echter ongeveer 10 jaar geleden nam het aantal gasten en vrijwilligers zo af, dat het stichtingsbestuur zich afvroeg of het wel moest blijven bestaan. Toen kwam men in contact met één van de christelijke studentenverenigingen het plan om een studentencommunity te creëren. Vanwege het imago werd toen besloten om het café een nieuwe naam te geven: Perplex. Stiekem betekent het hetzelfde, maar wel in een fris jasje.”, zo vertelt Philinde van Selm.
Zij is 36 jaar jong, woont inmiddels 9 jaar in Nijmegen en is coördinator van de studentencommunity, d.w.z. ze leidt het kernteam dat zich bezighoudt met de diners, studiecafé en gebedsmomenten. Ook is ze sinds kort voorzitter van de stichting. Kortom, een echte duizendpoot dus, die via haar studentenwerk bij de Navigators hierin is gerold. Ik vraag haar wat ze mooi vindt aan de jubilerende stichting. Philinde zegt: Perplex is een plek waar je gewoon naartoe kunt gaan, dat geeft hoop. “Het idee dat er mensen zijn waar je gewoon mag aansluiten en gewoon bij mag horen, wat geen gesloten vriendengroep is. Ik heb daar zelf soms wel behoefte aan. Dus dat vind ik echt prachtig. Ook vind ik het heel bijzonder dat Perplex een initiatief is vanuit álle kerken in Nijmegen; er is niet één kerk of studentengroep eigenaar en de intentie is dat zoveel mogelijk groepen vertegenwoordigd zijn. Samen, met je eigen kleur en eigenheid, een eenheid vormen. Dat maakt sterk. Het is soms ingewikkeld om over verschillen heen te kijken. Maar vaak ben je te bang... en is het ook prachtig.”
Natuurlijk zijn er ook wel moeilijkheden te overwinnen, zoals het creëren van een eenheid tussen de verschillende onderdelen of geluidsoverlast voor degene die boven wonen als er een feestje is geweest in het koffiehuis. Philinde vergelijkt het met een gezin: “De vaat die blijft staan of dingen die niet op hun plek liggen. Eigenlijk de dingen waar je in een gezin ook tegenaan loopt. Het is niet altijd makkelijk om met meerderen in één huis te wonen en dat vraagt soms veel aanpassingsvermogen, en welwillendheid.” Het is een veelkleurige community, bestaande uit verschillende onderdelen, die samen één geheel vormen, maar wat hen samenbindt is gastvrijheid, gezelligheid en aandacht. Hier valt het verschil tussen gastheer/vrouw en gasten weg en mag je gewoon jezelf zijn.
Binnenkort bestaat Perplex/ de Verwondering dus al dertig jaar en dat wordt groots gevierd. “Al 30 jaar zijn zóveel mensen betrokken, en zijn we vereerd geweest om zóveel gasten te ontvangen. We gaan dat vieren met 'Heel Nijmegen Bakt' op 27 oktober - een taartenwedstrijd. Op 28 oktober hebben we een jubileumviering in de Molenstraatkerk met verhalen van de afgelopen jaren, en daarna een borrel en keuzeprogramma's in ons eigen pand. En op 10 / 24 november zijn er open maaltijden, want de gastvrijheid, gezelligheid en aandacht van Perplex moet je eigenlijk gewoon een keer zelf ervaren!”, zegt Philinde.
Haar droom is dat Perplex dag in dag uit een plek mag zijn die open is, waar mensen in kunnen lopen voor een praatje en een lekkere kop koffie. Een plek waar je altijd naartoe kunt, en waar gezelligheid, hoop en aandacht is. Een plek waar christenen relevant kunnen zijn met gastvrijheid, plezier en zorg waar nodig. Een echte presentieplek dus, waar de kerk aanwezig is in het hart van de samenleving.
Wat zou je mee willen geven aan de lezers van het kerkblad, vraag ik aan haar. “Ik denk dat we allemaal wel eens denken 'wat zou ik nou kunnen doen aan de nood om me heen'. Best een lastige, want in je eentje ben je zo beperkt. Maar samen kunnen we meer. Dus stap eens bij ons binnen tijdens één van de activiteiten, maak verbinding met anderen en kijk hoe we in verbinding zoveel meer kunnen! Of je dat dan als gast of als teamlid doet? Dat maakt bij ons niet zoveel uit. We zien ernaar uit om je te ontmoeten!”
Theo van Driel
Meer weten: zie https://de-verwondering.nl/ en https://perplexnijmegen.nl